Poliartrita reumatoida.

Care sunt simptomele?

Debutul bolii este lent si se manifesta prin oboseala, pierdere ponderala, mialgii, redoare matinala prelungita, poliartralgii. Manifestarile articulare sunt rezultatul inflamatiei sinovialei si se manifesta prin tumefactie, durere si limitarea miscarilor.

Tegumentele pot prezenta noduli reumatoizi, elemente purpurice, tulburari trofice. Vasculita reumatoida a arterelor mici si mijlocii poate determina polineuropatii, ulceratii cutanate. Simptomele respiratorii sunt urmarea afectiunii pleurale, a fibrozei interstitiale, nodulilor pulmonari. Simptomele neurologice sunt de tipul parestezii, paralizii, areflexie.

Care este tratamentul?

Tratamentul poliartritei reumatoide are drept obiective reducerea inflamatiei si durerilor articulare, oprirea evolutiei leziunilor distructive ale osului si cartilajului, corectarea mecanicii si functiei articulare.

Cele mai utilizate medicamente sunt antalgicele, medicamentele antiinflamatorii (nesteroidiene si cortizonice), imunosupresive (ciclofosfamida, metotrexat).

Tratamentele locale pot fi practicate oricând în evolutia bolii, iar cele ortopedice-chirurgicale în stadiile avansate ale bolii.

Ce este poliartrita reumatoida?

Poliartrita reumatoida este o boala de sistem caracterizata printr-o inflamatie cronica a sinovialei articulare.

Femeile fac aceasta boala de 2-3 ori mai des ca barbatii. Ea atinge mai multe articulatii simultan, mai ales degetele si încheietura pumnului si evolueaza pe mai multi ani.

Care sunt cauzele aparitiei bolii?

Un rol important în etiologia bolii îl joaca factorii de mediu; dintre acestia cei mai importanti sunt factorii infectiosi (Clostridium perfringens, micoplasme, virusuri).

Exista si factori endogeni cu rol agresiv si anume: colagenul si moleculele de Ig G. Markerii inflamatiei sunt: viteza de sedimentare a hematiilor si proteina C reactiva. Susceptibilitatea genetica este argumentata de studii familiale si de corelari cu antigenele de histocompatibilitate.